Bucovina românească e mai mult decât frumoasă si mai mult decât dăruită de Dumnezeu cu de toate. De aceea te îmbie să o povestești. Pentru că are natură și mănăstiri splendide în patrimoniul UNESCO. Datorită faptului că are mâncare atât de bună că te întrebi cum de nu sunt toți locuitorii ei obezi. Datorită faptului ca oamenii ei sunt ospitalieri și prietenoși cu turiștii. Pentru că pensiunile sunt bine aranjate să îi primească. Pentru că tradițiile sunt minunate și foarte bine păstrate.
Context
Suntem un grup închegat de prietene. Împreuna cu un cuplu de antrenori sportivi mergem anual într-o excursie undeva în țară. Scopul este de a “petrece ca fetele”, de a face sport in natură si drumeții pe munte. Anul acesta grupul a fost mixt. Cu toate acestea, experiența a fost la fel de frumoasă și in aceasta variantă.
Pregătire sportivă
Grupul nu e neaparat omogen din punct de vedere al activitătii fizice. Unii dintre noi sunt mai bine antrenați si au rezistență mai buna. Alții dimpotrivă, sunt mai puțin antrenați. Avem greutăți si vârste diferite. Nu ne încadrăm toți neaparat la categoria “sportivi”.
De aceea, această formulă pe care am gasit-o de a face mișcare împreună în aer liber, de a fi în natură si de a explora țara, este binevenită mai ales pentru sedentari. Cu alte cuvinte, aceștia sunt stimulați să se miște.
Într-un fel, eu personal simt că mi-am depașit limitele sportive. Prin urmare, sunt mandră și fericită. 🙂
Cazare și mâncare în Bucovina românească
Cazare
Am locuit la pensiunea de 4 margarete Inima Bucovinei http://www.inimabucovinei.ro, pe care o recomand din inimă. In primul rând, e un loc foarte cochet, bine amplasat pe un deal, in mijlocul naturii. In al doilea rând, are o curte mare care a servit foarte bine scopului nostru de a face sport. În plus, bucătarul gătește excelent, porțiile sunt generoase.
Mâncare
Am mancat foarte bine. De exemplu, ne-au încântat borșul de sfeclă roșie, ciorba câmpulungeană, hribii cu smântână și mămăliguță, tochitura cu mămăligă, balmușul cu lapte acru, plăcintele ‘poale-n brâu’ . De aceea și acum imi ling degetele la cat de bun a fost. După asta, ne-am cinstit cu pelinaș, zmeurată și vin de casă după pofta inimii.
In concluzie, nu veți regreta dacă vă cazați și mâncați aici! Sau poate veți regreta doar kilogramele în plus! ?
Transport
Pe ruta București – Frasin cu mașina
Am ajuns în Bucovina românească plecând din București cu mașinile proprii. Am strabătut distanța București – Frasin în aproximativ 8 ore.
La prânz ne-am oprit să mâncăm la Hanul Ancuței http://www.hanuancutei.ro , han făcut cunoscut de Sadoveanu, situat în comuna Tupilați, la 27 km de municipul Roman. Recomand popasul acolo pentru că se mănâncă bine și variat. Dar și pentru că locul e parte dintr-o poveste. Ti-e drag să știi că locul acela a fost casa Ancuței și a fost pomenit de Sadoveanu. Similare sunt si alte hanuri in vecinătate.
Istoria Bucovinei românești
De la 1774 pana in 1940
Bucovina ( în germană Buchenland = Țara fagilor ) a facut parte din Principatul Moldovei. In 1774, o parte din nord-vestul Moldovei este atașat Imperiului Habsburgic.
Pana in 1918 a fost parte din Imperiul Austro-Ungar. Devine Ducatul Bucovinei în 1849. Ulterior s-a unit cu Romania la 15/28 noiembrie 1918. Pe 28 iunie 1940, urmare a pactului Ribbentrop – Molotov, partea sa de nord împreună cu Basarabia si Ținutul Herței sunt ocupate de URSS. In urma politicii de colonizare a Curții de la Viena, în Bucovina s-au stabilit: ruteni, germani, maghiari, polonezi, lipoveni, armeni, evrei și români ardeleni. Acest fapt a dus la modificări demografice.
Bucovina, un model de colaborare între etnii
Bucovina din perioada administrației austriece (1774-1918) a constituit un strălucit exemplu de colaborare interetnică. După cel de-al doilea război mondial a fost relansată celebra expresie „homo bucovinensis”. Acesta este modelul individului tolerant, ce vorbește cel puțin două limbi și este adeptul conviețuirii pașnice interetnice. Demn de remarcat este faptul că în Bucovina istorică au trăit de-a lungul timpului 11 etnii ce au practicat 9 credințe religioase. Colaborarea interetnică din Bucovina a fost comparată de către specialiști cu situațiile din Tirol și Cipru. Totuși „modelul” bucovinean și-a demonstrat superioritatea.
Azi
În 1991, după destrămarea URSS, nordul Bucovinei este inclus în regiunea Cernăuți din Ucraina (alături de Tinutul Herța si Nordul Basarabiei ). Sudul, adica Bucovina românească, cuprinde județul Suceava si câteva sate care fac parte din comuna Mihaileni din județul Botoșani.
Geografia Bucovinei românești
Masivul Călimani si Obcinile Bucovinei
Aici se află: cel mai complex si mai întins masiv de origine vulcanica din Romania, Masivul Călimani (2102 m) și cel mai spectaculos sistem de culmi muntoase denumite Obcinile Bucovinei (1100 m).
Ce se poate vizita in Bucovina românească (sau ce am vizitat noi si ne-a placut foarte mult):
Rezervatii naturale
– Rezervația Naturală Pietrele Doamnei – Rarău – legenda spune că Petru Rareș este domnul Moldovei care a dat numele de Rarău munților de aici. Pe teritoriul ariei naturale protejate se află un grup de stânci calcaroase care mai sunt cunoscute și ca Pietrele Doamnei , denumire care dă numele rezervatiei.
Cu o condiție fizică medie, poți străbate traseul cu plecare de la și sosire la hotelul Rarău, timp de circa 2 ore. Traseul ocolește Pietrele Doamnei și este spectaculos. În afară de prima și ultima sa parte care sunt prin pădure, cel mai mult timp se parcurge o zonă stâncoasă.
–Rezervația Codrul Secular Slătioara – Codrii Secularii se află pe partea sud-estică a masivului Rarău și au fost declaraţi rezervaţie naturală in 1941. Este a doua padure de rășinoase din Europa, ca mărime, după Germania. „În rezervaţie, omul nu are altceva de făcut decât să respire: aici nu se exploatează lemnul, nu se vânează, nu se pescuieşte şi nu se păşunează.“ Cea mai mare comoară a locului sunt însă arborii seculari. Vârstă lor exactă o poţi afla însă numai atunci când se prăbuşesc de bătrâneţe.
În aceeași rezervație se află un alt masiv de calcare, Piatra Zimbrului, lung de 600 de metri și înalt de 100 de metri. Se spune că aici, în mare secret, se strâng de două ori pe an pustnicii din Rarău și se roagă pentru omenire. De altfel, Muntele Rarău este considerat Athosul României.
Peșteri si codri seculari
-Peștera liliecilor, care se află la 1 km distanță de Pietrele Doamnei.
–Codrul secular Giumalău – se află în partea central-vestică a județului Suceava, pe panta nord vestică a munților Giumalău. A fost declarată arie protejată pentru flora si fauna specifice Carpatilor Meridionali. De exemplu, aici sunt păduri dacice de fag, păduri în amestec, tufărișuri alpine, pajiști.
Mănăstiri
-Mănăstirea Voroneț – construcție a lui Stefan cel Mare, este una dintre cele mai faimoase mânăstiri pictate din Bucovina românească. E denumită “Capela Sixtină a Estului”. Este un complex medieval monahal ridicat în 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni,. Acesta este un record de timp chiar și pentru acea vreme.
-Mănastirea Putna – prima și cea mai importantă zidire a lui Ștefan cel Mare, de la 1469. El a tras cu arcul de pe Dealul Crucii, prin urmare unde a cazut săgeata, acolo a ales locul de zidire al mănăstirii. Aici se află mormântul familiei domnitorului Ștefan cel Mare.
Muzeul mănăstirii adăpostește obiecte foarte valoroase. Printre ele se află acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop, a doua soție a domnitorului. Este vorba despre o broderie lucrată cu fire de aur, de argint și mătase colorată, foarte valoroasă, de la 1477.
La Putna se afla Chilia lui Daniil Sihastrul. El a fost duhovnic vestit, unul din cei mai mari sfinți de pe pământul Moldovei. Chilia sa, săpată cu dalta, se afla cam la 1 km de Mănăstirea Putna.
-Mănăstirea Sihăstria Rarău – unii călugări consideră că Rarăul este “un munte sfânt, e muntele Maicii Domnului!” Aici cerul “se lasă” deasupra pădurilor. În plus, în miezuri de nopți senine stelele coboară atât de jos, incât “simți că le poți culege în palmă.”
-Mănăstirea Pojorâta – este o mănăstire de călugări și mai presus de toate are o istorie interesantă pentru că așa e locul acesta plin de istorii interesante
Ateliere de ceramică
–Atelierul de ceramică neagră de la Marginea – se află în județul Suceava, la zece kilometri de Rădăuți. E situat pe marginea pârâului Sucevița, lângă mănăstirea cu același nume și nu departe de Putna. Comuna Marginea este singurul loc din România în care se mai face ceramică neagră. De aceea numele comunei a devenit sinonim cu ceramica neagră.
Acesta nu este un tablou complet al Bucovinei românești. Acestea nu sunt toate obiectivele, naturale sau făcute de mâna omului, pe care le poți vizita. Cu siguranță sunt multe alte lucruri de văzut si încercat in Bucovina! În varianta in care am văzut-o noi, cu un grup de prieteni care mai presus de toate se simt bine împreună, orice descriere aridă în povestire s-a tradus în fapt într-o frumoasă experiență.
In concluzie, să pornim la drum, prieteni, țara e frumoasă și merită să fie descoperită! Măcar o dată în viață merită să vedem și Bucovina și Delta Dunăriihttps://sensautentic.ro/delta-dunarii-cea-minunata-si-unica/.
Trecem noi și peste această perioadă si dupa aceea, te vom vizita din nou, frumoasă #Bucovinaromânească!
.
![Bucovina românească](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/03/20180901_133846-scaled-1024x768.jpg)
![Bucovina românească](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/03/IMG_6026-scaled-1024x768.jpg)
![Bucovina românească](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/20180829_105940-scaled-1024x768.jpg)
![Bucovina românească](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/20180828_135456-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/20180901_140809-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/20180901_140418-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6628-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6597-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6318-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/XBOY6237.jpg)
![Bucovina românească](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/IMG_7014-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6642-scaled-1024x768.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/VOLF7784.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/KKMS9422.jpg)
![](https://sensautentic.ro/wp-content/uploads/2020/06/IZPJ7268-768x1024.jpg)
Leave a Comment