“Delta Dunării cea minunată și unică este paradisul cunoscătorilor! Mulți dintre oaspeți sunt ornitologi și biologi. Sunt oameni de știință care străbat, an de an, mii de kilometri ca să viziteze această arie, unică in Europa!
La începutul anilor ’90 visul frumos al lui J.Y.Cousteau era ca Delta Dunării să devină o zonă protejată, o rezervație naturală.
Ceea ce s-a și întâmplat, nu mult mai târziu ! Acest om, care a cercetat toate mările și oceanele lumii, a poposit pe meleagurile noastre, in delta noastră și a Europei. A transformat-o într-un tărâm al cunoașterii, al științei și al vizitării civilizate și atente!“
Aceste cuvinte îi aparțin Luizei Popescu, directoarea agenției de turism Paralela 45 Tulcea. La ea am apelat, ca la un cunoscător al locului și ca la un specialist în turism, atunci când m-am hotărât să scriu despre Deltă.
“Acest areal a devenit prietenos, ospitalier, ușor accesibil.
Portul de intrare in deltă, orașul Tulcea, seamănă din ce în ce mai mult cu unul grecesc. Este plin de ambarcațiuni de toate mărimile și culorile, mereu pregătite să te plimbe pe diverse canale și lacuri!”
“În timp, câteva cherhanale și locuri de popas din vremuri apuse s-au transformat în pensiuni, sate de vacanță și hoteluri luxoase.”, spune Luiza.
Delta Dunării cea minunată în orice anotimp
“În luna mai sau început de iunie totul este în floare. Cătina acoperă orizontul cu floarea ei roz-mov. Păsările cuibăresc. Te întâlnești, pe toate canalele, cu șiruri de boboci în urma mamei lor.
Nuferii, și cei albi si cei galbeni, dau în floare. Mirosul e divin. Crapul sare din apă. Broaștele dau concerte. Dacă sună telefonul mobil, te sperii de unul singur.
Dacă vei veni în deltă toamna, în septembrie-octombrie, vei culege cătina în floare. Te vei minuna de forfota pescarilor veniți să dea “la știucă”. Sunt din toate colțurile țării sau și de mai departe. Participă la concursuri de mare prestigiu, ca să obțină cupe de profil mult râvnite.
Vara, din mai pana in septembrie, Delta Dunării iți oferă un spectacol incredibil al păsărilor de tot felul.
Pelicani pe luciul lacurilor, nuferi printre ei, focuri de tabără și coruri lipovenești. O gastronomie aleasă, preparate de pește de tot soiul, multă voie bună – cam aceasta e scenografia locului vara!
Delta este o poveste și despre bărbați puternici, cu mâinile și trăsăturile aspre. Dintre ei s-au ridicat campionii mondiali la caiac canoe.
Dacă vreți să îi vedeți cum pescuiesc la copcă când stuful îngheață, mergeți în deltă iarna. Atunci salcia e plină de chiciură. Caii sălbatici zburdă liberi pe grindurile înzăpezite și pe plajele albe. E timpul când gâsca cu gât roșu poposește o vreme la noi. Suficient timp cât să ne uimească cu frumusețea și eleganța ei și să ne povestească despre tundra siberiana!”, ne povestește, vrăjită de frumusețea locurilor, Luiza.
Brațul Sfântul Gheorghe
Delta Dunării cea minunată și unică are 3 braţe principale: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe.
Sfântu Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 24% din volumul de apă și aluviuni. La vărsarea Dunării în mare, în satul Sfântu Gheorghe, apa dulce o întâlnește pe cea sărată.
Aici se întinde Green Village, un complex hotelier de excepție, construit in stilul arhitectural al deltei, cu acoperișuri de stuf specific lipovenești!
Tot la Sfântu Gheorghe se găsește o plajă sălbatică, cu nisip fin, cu apă limpede și tufișuri de cătină.
Insula Sacalin
În zonă se află de asemenea Insula Sacalin , o limbă de nisip depus de mare, an după an. Este o zonă nouă a Deltei Dunării. De altfel, poate fi denumită cel mai nou teritoriu al României.
Insula Sacalin se alungește in fiecare an cu circa 100-200 metri. În prezent are 20 de kilometri. Unii zic că peisajele de aici seamănă cu cele din Maldive.
Pe insulă trăiesc mii de păsări la care poți ajunge doar după o plimbare cu picioarele prin apă, nisip și stufăriș. Asta pentru că barca are adâncimea prea mare pentru aceasta aventură!
Plaje sălbatice
Sunt multe plaje sălbatice pe care le știe putină lume. Poți ajunge aici într-o excursie de o zi cu hotelurile plutitoare ( au max 9 camere și tot confortul ):
–Plaja Perișor – neamenajată
–Gura Portiței – Odată aici era o limbă de nisip între deltă și mare, cu căsuțe pe plajă și borș de pește la ceaun. Acum se află un complex hotelier căutat, vizitat și dezvoltat, despărțit de satul Jurilovca prin Lacul Razelm!
Unde să te cazezi în Delta Dunării
Cazări în deltă sunt de toate felurile și pentru toate buzunarele:
–pensiuni lipovenești, îmbrăcate în albastru, din Mila 23 până la Complex Cormoran, Uzlina, atât de aproape de colonia de cormorani și de cel mai vizitat și plin de meandre braț al Dunării : Sfântu Gheorghe;
–locații de top precum Lebăda Resort în Crișan sau New Egreta Resort în Dunăvăț;
-locații cu servicii bune și cu prețuri mai accesibile: Gulliver Resort în Murighiol , Complex Cormoran în Uzlina, Pensiunea Rio di Vino în Murighiol, Hotel Mon Jardin în Mahmudia, Casa Teo în Mahmudia , Hotelul Delta Marina în Sfântu Gheorghe, Complexul Wels în Băltenii de Jos pe brațul Sfântu Gheorghe, Casa Sibiană la Sulina, Casa Marcov în Mila 23, Pensiunea Eden în Crișan, hotelurile plutitoare Sincron Delta.
Ce să mănânci în Delta Dunării
“Mâncărurile au ritualul lor, ordinea și regulile lor, secretele lor! Pentru un autentic absolut, nu ratați, sub niciun chip, masa la pescari la Sfântu Gheorghe, la Letea sau la Mila 23. Este o încântare și o bucurie gastronomică fără egal.
Storceag, ardei umpluți cu carne de pește, scordolea, saramuri delicioase, sosuri și mujdeiuri la pește, plăcinte și prăjituri locale. Tot felul de preparate cu specific, pregătite de gospodinele renumite din deltă, fie ele românce, haholce, rusoaice sau lipovence!’ ne îndeamnă Luiza.
Excursii în Delta Dunării
Daniel Nițu de la Escape Travel din Tulcea care are siteul https://godanubedelta.com/ organizează excursii în Delta Dunării cea minunată cu propriile ambarcațiuni. Și în general cu cazare la localnici pentru a simți din plin autenticul locului.
Organizează excursii cu durata de la 4 ore în deltă pe traseul : Tulcea – Braț Tulcea – canal 36 – canal Sireașa – zona Sireașa Nord – Lacul „Cu Cotețe” – Lacul „Carasu” – Lacul „Purcelu”- canal Trofilca – canal 36 – braț Tulcea – Tulcea.
Și până la excursii de 4 zile cu plimbare pe canale și locuit la localnici, cu intermezzo de delicioase mese pescărești preparate de localnici.
Varianta aceasta cu cazare la localnici mi se pare grozavă dacă chiar vrei să îi cunoști pe oamenii locului. Cu siguranță mai multe vă poate spune el. Este un cunoscător al Deltei.
Am ales să vă povestesc câte ceva despre Delta Dunării cu ajutorul unor oameni care cunosc bine locul. Mi se pare o variantă foarte aproape de adevăr. De aceea, voi mai apela la ea.
Ca și in cazul Bucovinei https://sensautentic.ro/bucovina-romaneasca/, nu poți cuprinde măreția deltei în câteva cuvinte. Trebuie să o trăiești.
Sper să ne vedem anul acesta prin Delta Dunării cea minunată și unică! Am uitat să vă spun, eu mi-am petrecut copilăria și adolescența la Tulcea. Care oraș și județ ar merita un articol separat. Despre asta, altădată.
2 comments